27-07-11

Markten in de Provence, de Marché Paysan in Coustellet (2)

Zondagmorgen in Coustellet. De markt is volop bezig. Aan het kraam van Monsieur M is het heel druk. IMG_9565bc.JPG


Als je hier een meloen vraagt vragen ze wanneer je hem wil eten en geven ze er eentje die precies goed is.

IMG_9574bc.JPG

Mmmmm, zo geurig vind je ze nergens.

IMG_9573bc.JPG

IMG_9576bc.JPG

Monsieur M heeft in de gaten dat hij gefotografeerd wordt door mij, maar hij vindt het allesbehalve erg. Er komt zelfs een geamuseerde twinkeling in zijn ogen.

IMG_9582bc.JPG

 

IMG_9579bc.JPG

 

09:02 Gepost door Jientje in Markten, Provence, Winkelen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-07-11

Markten in de Provence, de Marché Paysan in Coustellet

 

Eén van onze favoriete bezigheden als we in de Provence zijn is onze inkopen doen op een of andere markt. De marché paysan in Coustellet gaat door op zondagmorgen en heeft zelfs de grote markt in Isle-sur-la-Sorgue van zijn nr 1 plaats verstoten voor mij. De versheid van de producten die daar aangeboden worden is onovertreffelijk, ik word er altijd heel hebberig van en kom meestal zwaar beladen thuis!
Maar het is ook een feest voor het oog, en nog meer voor het oog van de camera. Dus heb ik dit jaar na het inkopen de tijd genomen om er eens flink wat sfeerbeelden te nemen.
Een ( eerste ) impressie ...  er zullen nog flink wat postjes volgen...

IMG_9550bc.JPG

IMG_9552bc.JPG

IMG_9596bc.JPG

IMG_9556bc.JPG

IMG_9559bc.JPG

IMG_9557bc.JPG

IMG_9558bc.JPG

 

 

09-07-11

Zomersfeertje ...

IMG_9542bc.JPG

Niks lekkerder dan een handjevol olijven en een zuiders glaasje pastis om het weekend te vieren...
Geniet ervan en creëer desnoods zélf een zomers sfeertje, want het zonnetje is niet écht van de partij dit weekend! 

PS: Mijn excuses aan het zonnetje die ondertussen wel degelijk van de partij is, dank U zonneke!

18-04-11

De week van Jientje in woord en beeld (2)

Niet te geloven dat we weeral een week en twee weekenden verder zijn sedert ik laatst over mijn week berichtte. Wat gaan die dagen en weken tijdens de lente toch rap voorbij! Over de lente gesproken, daar hebben we volop van genoten het vorige ( vorige) weekend. (Deze weekend was ook een beetje aan de frisse kant, en we hebben eigenlijk niks opwindends gedaan, maar kom)

de week van Jientje 2.jpg

Tijdens onze foto uitstap naar Haspengouw konden we volop van de zon en het mooi weer genieten. Het landschap is adembenemend mooi, zo mooi dat de foto's het bijna geen recht aandoen. Rond een uur hielden we halt op het fruitbedrijf Libert-Monard. Terwijl we zaten te wachten op de start van de rondleiding genoten we nog van een heerlijk Bink bloesem biertje en een stukje appeltaart. Zo'n rondleiding is altijd goed om weer wat bij te leren, nu weet ik tenminste een appel en een perenbloesem van elkaar te onderscheiden!

De rest van de week ging ook hard vooruit, ook al was het weer een beetje frisser, we mogen nog niet klagen, de temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar. 't Is tenslotte nog geen zomer hé?

Dinsdag had ik dan afspraak bij de kapper, en woensdag werd ik op de lunch getrakteerd door een vriendin. Na het eten nagenieten met een verwenkoffietje, en toen kwam mijn fietsvriendin Nadette binnen, kort erna gevolgd door Marie Paule, die ik ook al heel lang niet meer gezien had!
Om een lang verhaal kort te maken, ik ben blijven koffiekletsen tot vijf uur! Bloos!

Donderdag was dan shopping dag, en ik ben er eens goed ingevlogen. Voor ik het shoppingcenter ben binnengestapt heb ik Trinny en Susannah aangeroepen, en zie, het was een geluksdag, ik heb vanalles gevonden! Ik ga namelijk niet zo vaak en zo graag shoppen en vaak kom ik alleen met een hoop complexen naar huis, in plaats van nieuwe kleren waar ik me goed in voel!
Bedankt Trinny en Susannah, waar je ook mag zijn!

O ja, dan heb ik nog een leuk kaartje gekregen van mijn blogvriendin Nana. 't hangt op mijn keukenkastje waar ik allerlei leuke foto's en kaartjes bewaar.
En dan heb ik ook nog nieuwe kussentjes gekocht voor in ons salon. De lila kussentjes zijn nieuw, en het leuke is dat ik voor drie nog niet eens tien Euro kwijt was, vulling en al inbegrepen! De groene kwam vanonder de winterhoes tevoorschijn toen ik die eraf haalde, en dat was ook een beetje een verrassing, ik wist niet meer dat die er nog onder zat! Samen een perfect voorjaarspaletje, vind je niet?

De mezen zijn nu volop eitjes aan het leggen denk ik, het kastje is in ieder geval nog steeds bewoond. De foto is van een van de eerste dagen toen ze 't nest aan 't inrichten waren. Schattig, niet? Nu komt hij regelmatig op bezoek bij haar met een beetje eten voor haar. Soms zit hij naar haar te roepen vanop de krulwilg, en dan komt ze eruit, en vliegen ze samen effe weg. Echt leuk om in de gaten te houden!
De twee jonge duiven hebben hun eerste vlieglessen er ook al opzitten!

Het weekend was eigenlijk een beetje saai, zaterdag hebben we onze wekelijkse boodschappen gedaan, en nog wat rommel naar het containerpark gebracht en zondag heb ik eigenlijk noodgedwongen in mijn bed doorgebracht, wegens doodop en slapjes.
Vandaag voel ik me alweer veel beter, ik denk dat ik een griepje uitgespaard heb of zo!
met een rondleiding in foto

14-04-11

Over advokaat, citroenjenever en chocolade ...

Likeurstokerij De Klok.jpg

 

Eerste halte van onze culinaire rondreis was likeurstokerij De Klok te Serskamp. Na ontvangst met koffie en een lekkere koffiekoek kregen we een bedrijfsfilmpje te zien en werd de historiek van het bedrijf uit de doeken gedaan. Dhr Dirk Galle himself ons leidde ons rond en de passie waarop hij over zijn produkten en zijn bedrijf praatte  vulden ons met respect en ontzag. Hij heeft er hard moeten voor werken en vele weekenden opgeofferd samen met zijn echtgenote Veerle om het bedrijf te brengen waar het nu is.
Hij mag dan ook met recht en rede fier zijn op de award die hij twee jaar geleden toegekend kreeg voor zijn advokaat. "Silver medal, best in class" waarmee de advokaat tot de beste ter wereld beschouwd mag worden. Wij konden dat bij de degustatie alleen maar bevestigen!
Zo wordt er bij De Klok àlles aan gedaan om de produkten zo puur en natuurlijk mogelijk te houden. Zo worden voor de advocaat alleen kakelverse eitjes gebruikt en alleen verse citroenen voor de citroenjenever. Kan je je voorstellen om per week zo'n kleine negenduizend eieren manueel te scheiden?
Geen gepasteuriseerde eierstruif of andere bindmiddelen hier, alleen het pure produkt, en dat proef je!
Zelfs bij het verpakken komt handwerk kijken. Of moet ik zeggen "kin"werk? Het is een hele krachtoer om met je kin het doekje op zijn plaats te houden terwijl je handen er het touwtje rond strikken. Ik kan het weten want ik heb het zélf mogen proberen! De nostalgische verpakking vormen het visitekaartje van het bedrijf en maken er het perfecte geschenk van. Tegelijkertijd mooi én lekker!

 

likeurstokerij De Klok 2.jpg

Na de rondleiding in de likeurfabriek kregen we ook nog een demonstratie pralines maken. Dit lekkers kon ook weer gedegusteerd worden en natuurlijk konden we niet naar huis zonder iets mee  naar huis te nemen!

09:32 Gepost door Jientje in Eten en drinken, Winkelen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-04-11

De week van Jientje in woord en beeld (1)

De week die voorbij is gevlogen, maar ze was dan ook écht een weekje om in te kaderen, zoveel leuke dingen zijn er  gebeurd!
Een beetje grote kuis, kasten uitgerommeld, rommel verzameld in de garage, en dan zaterdag meteen alles naar het containerpark gebracht. Wat kan dat opluchten, zo'n grote opruimactie!
Ondertussen ook de living een beetje gedecoreerd voor Pasen, en als kers op de taart mezelf eens verwend met een mooie bos tulpen. Van die prachtige papegaaitulpen in creme, roze en een veegje groen. MOOI ! 

de week van Jientje 8 april.jpg

Buiten op ons terras staat de Prunusboom in volle bloei. Prachtig, die zuil van lichtroze bloemen die afsteken tegen die prachtig blauwe lucht die we de afgelopen dagen gehad hebben. Een plààtje!
Tussen de coniferen nestelt een duif met haar twee jongen, en de mezen zijn sedert gisterenmorgen het nestkastje aan 't inrichten. Dit alles op nog geen drie meter van mijn keukendeur. Dat belooft dus weer voor unieke foto's, ik ben er al op uit!
Dinsdagmorgen gaan zwemmen met mijn ventje. In ons gemeentelijk zwembad is dat veel meer dan zwemmen alleen, eigenlijk is dat pure wellness. Eerst een paar baantjes trekken in het zwembad, en dan naar het spa gedeelte. Kuitenmassagebad, jacuzzi, turks stoombad, sauna, massagejets ... zàlig genieten is dat!  
Woensdag werd het weer weer helemaal zomers en ben ik gaan fietsen met een vriendin. We hadden er ons dagje wel voor uitgekozen, want de Scheldeprijs trok door Schoten en de halve wereld leek hier wel op de fiets te zitten. Uiteindelijk vonden we een rustig terrasje ver weg van alle drukte, en konden we weer eens lekker bijkletsen onder 't genot van een frisse Duvel.
Donderdag gingen me met de klas van de kookles op schoolreis. Met een ganse bus vol culinaire levensgenieters trokken we richting Wetteren. We bezochten Stokerij de Klok, proefden van kun lekkere likeurtjes en advokaat, kregen nog een demonstratie pralines maken en namen achteraf uit het winkeltje allerlei lekkers mee  voor thuis. 's Middags een uurtje of twee lekker getafeld waarna we naar Brouwerij Huyghe trokken voor weer een rondleiding met degustatie! Om af te ronden bezochten we nog een paardemelkerij. 't Was een heel leuke dag, en ik zal er een van de volgende dagen uitgebreider op terugkomen. Mét de nodige foto's uiteraard, want mijn camera heeft overuren gedaan!
Zoals je ziet zat de week vol kleine en grote cadeautjes en leuke dingen. Onze waterfontein op mijn terras borrelt weer, 't ventje heeft er een nieuw pompje ingestoken nadat het vorig jaar gesneuveld was.
Ik hou zo van het geluid van dat klaterend water.
Oh ja, en dan was er nog die leuke kookboek die ik gekregen heb. "De raadsman der kookkunst" van Gaston Clement, uitgegeven in 1954, de boek is dus drie jaar ouder dan ikzelf. Hele leuke lectuur voor een kookboekenfreak zoals ik!  Al bij al een echte genietweek, zoals ik al zei...


04-04-11

Tuin en trends, lekker genieten

 

Zodra het voorjaar zich aankondigt is het weer het seizoen van de lifestyle en tuinbeurzen, en dit weekend liep zoals eerder vermeld in Mechelen de beurs Tuin en Trends.
We waren er al kort na de middag en waren een beetje verwonderd dat de opkomst een beetje aan de magere kant was. Voor ons niet gelaten natuurlijk, want dan kan je alles beter zien, en zelfs dingen uitproberen zonder al te lang te moeten wachten.

tuin en trends.jpg

Het aanbod was heel verscheiden, en dat maakt het nu juist zo leuk.
Uiteraard waren er verschillende stands met jacuzzi's maar er viel veel meer te ontdekken dan dit alleen. Ik heb zelfs de nieuwste innovatie op gebied van watermassage mogen uitproberen en ik werd er zelfs niet nat van! Hierover  zal je later nog meer kunnen lezen.
Verder was er een wedstrijd om uit te zoeken wie het beste kon "zagen"  ;-)  en verschillende standjes met wijn en lekker eten. Want Belgen blijven tenslotte altijd Bourgondiers, niet?

tuin en trends 2.jpg

Wie ook in de kijker liep met een heel mooie stand was een feestplanner, die elk feest tot in de puntjes weet te verzorgen en aan te kleden tot en met de gedekte tafel!
We ontdekten een nieuwe tip voor een dagje uit bij de tuinen van Adegem een tuin die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Verder waren er stands met planten en bloembollen, tuinaanleggers, tuingerief, vrijetijdskledij, tuindecoratie, - zelfs fabricanten van kunstgras! - kortom, alles om uw tuin om te toveren in een waar paradijs ...
Aan de standjes met lekkers lieten we ons heel graag verleiden om te proeven, en iets lekkers mee naar huis te nemen. Zo was er bijvoorbeeld de heel lekkere Jam Jam confituur. Niet zomaar de huis- tuin-  en keukenconfituur maar heel inventieve smaken zoals bijvoorbeeld aardbeien met vanille en frambozen met chocolade! Heerlijk gewoon! Ik heb er natuurlijk ook een potje of twee van meegenomen, het moest maar zo lekker niet zijn!
Ook nog goed nieuws is dat Aveve eind van de maand uitpakt met alle materiaal om cupcakes te maken en te versieren. Zeker ook een ideetje om een natte weekend tot een festijn uit te bouwen met de kinderen.          
Proeven deden we ook enkele standjes verder bij de Franse kazen. Ik heb een zwak voor de lekkere Beaufort kaas, dus hoefden ze niet hard aan te dringen om een stukje te  degusteren. De Beaufort  is een bergkaas die in de Franse Alpen gemaakt wordt tussen Annecy en de Mont Blanc. Maar het is een een enorm grote kaas van afmetingen, dus als ze je een stukje willen afsnijden, pas dan goed op je tellen, want je bent net als ik gauw zo zestig euro kwijt! LOL! Nu ja, de kaas is heerlijk en ze bewaart lang, dus lig ik er niet van wakker, integendeel!
Ik genoot nog van een lekkere Duvel op het terras en dan werd het stilletjes aan tijd om naar huis terug te keren! Tijd voor een lekker aperietiefje met ... een stukje Beaufort kaas natuurlijk!